LGBT Bireylerin Psikolojik İyi Oluş Hallerini Etkileyen Faktörler
LGBT bireylerin psikolojik iyi oluşu; azınlık stresi, önyargı, zorbalık, ötekileştirme ve mağduriyet gibi sebeplerden, heteroseksüel bireylerin psikolojik iyi oluşuna oranla daha fazla etkilenmektedir.
Bu zorluklarla başa çıkmak için psikoterapi ihtiyacı duyan LGBT’ler, erişilebilirlik, önyargı, sağlık profesyonellerinin LGBT kavramları ve süreçlerine hakim olmaması, geçmişte yaşanan olumsuz terapi deneyimleri, finansal kaynaklara erişim zorluğu gibi birçok engelle karşılaşabilmektedirler.
LGBT bireylerin terapiye erişebilmeleri noktasında zorluk yaşamalarının önündeki en önemli faktörlerden biri de terapistlerin LGBT danışanlarına karşı tutumlarıdır. eğer danışan kendini güvende hissetmezse terapistine açılamayabilir ve bu yüzden gerekli ve yeterli bir hizmet alamayabilir, bunun için LGBT süreçlerine hakim ve koşulsuz kabul ilkesiyle çalışan terapistler gereklidir.
LGBT bireylerin psikolojik sağlıklarını korumasına yardımcı olabilecek destekleyici faktörler de vardır. Destekleyici faktörlere örnek olarak; sosyal destek ve empati gösterilebilir. LGBT bireyler aile, arkadaş ve yakın çevreleriyle beraber başvurdukları psikoterapistlerden de güven ve anlayış görmeyi beklerler, LGBT bireylerin cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği konusunda bilgili olan ve kendilerini koşulsuz kabul eden sosyal çevre ve terapistlere ihtiyaçları vardır.
KAYNAKÇA
Ercan Sahin, N., Aslan, F., & Emiroglu, O. N. (2020). Health status, health behaviours and healthcare access of lesbian, gay, bisexual and transgender populations in Turkey. Scandinavian journal of caring sciences, 34(1), 239-246.
KAĞNICI, D. Y. (2015). Psikolojik danışman eğitiminde cinsel yönelim olgusunun irdelenmesi: Benim çocuğum filmi. Turkish Psychological Counseling and Guidance Journal, 5(44), 83-95.
Uluyol, F. M. (2016). Cinsiyet kimliği ve cinsel yönelime bağlı zorbalığa maruz kalma, sosyal destek ve psikolojik iyilik hali arasındaki ilişki. Klinik Psikiyatri Dergisi, 19(2), 87-96.
YAZAR: ZEYNEP ERÇİN