Madde Bağımlılığı
Madde Bağımlılığı Nedir?
Madde bağımlılığı vücudun ve zihnin temel işlevlerini olumsuz etkileyen, kişinin kullanım sıklığını ve dozunu giderek arttırma ihtiyacı hissettiği ya da yoksunluk belirtileriyle mücadele etmesine yol açan bir bağımlılık türüdür.
Madde Bağımlılığı Nedenleri Nelerdir?
Madde bağımlılığı günümüzde giderek yaygınlaşan bir hızda seyretmekte, sorumluluk ve stres unsurlarının hızla arttığı modern dünyada hazza kaçış yolları kişilere daha da cazip gelmektedir.
Madde Bağımlılığı Nelere Yol Açar?
• Beyindeki serotonin, dopamin, endorfin gibi hormonların salgılanım düzeyleri bozulur
• Dalgınlık, öfke, kronik mutsuzluk gibi semptomlara
Madde Bağımlılığı Terapisinde Neler Yapılır?
Terapide madde bağımlılığı üzerine çalışırken; kişiye önce bu gerçekleri tanıtıp maddeyi bırakma kararını vermesini bekleriz.
Bırakma kararı alan veya bunu isteyen bireylerle; bastırdıkları duygulanımları, acıları, travmaları çalışarak, maddeye yani hazza kaçış ihtiyacını ortadan kaldırır veya bu ihtiyacı sağlıklı savunma mekanizmalarıyla yönetmenin danışan özelinde yollarını birlikte ararız.
Alkol Bağımlılığı
Alkol Bağımlılığı Nedir?
Sosyal bir eğlence aracı olarak birçok insanın hayatında zaman zaman yer alan alkol; bazı kişiler için daha kolay uykuya dalma, endişeyi bastırma ya da iletişim kurma, söylenmesi gerekenleri daha kolay söyleme ya da duygularını dışa vurma aracı olarak da kullanılabilir.
Alkol Bağımlılığı Neden Olur?
Bireyler,
• Daha neşeli bir mizaca bürünmek
• Daha duygusal bir insan olmak
• Haz almak
• Daha özgüvenli hissetmek için alkol kullanımını hayatının bir parçası haline getirirler.
Alkol Bağımlılığı Nelere Yol Açar?
• Öfke
• Depresyon
• Çevreyle kötü iletişim ve ilişkiler kurma
• Sorumluluklarını yerine getirmede zorlanma gibi problemlere yol açabilir.
Alkol Bağımlılığı Terapisinde Neler Yapılır?
Psikoterapi sürecinde, alkolün kişinin hayatında ne gibi ihtiyaçları karşıladığını inceler, içki içmediği dönemlerdeki eksik hissettiği duygulanım ve yoksunluk duygusunun temellerine birlikte ineriz.
Alkolün kişiye sağladığı duygulanım avantajlarını çalışarak, kişinin zorlandığı veya eksik hissettiği duygularını sağlıklı şekilde dışa vurmasını hedefleriz.
Terapi sürecinde kişinin özel hayatındaki alkol kullanımına müdahale edilmez, karar kişiye bırakılır ancak terapiye alkol alınmadan gelinmesi beklenir.
Sigara Bağımlılığı
Sigara Bağımlılığı Nedir?
İnsanlar bebeklik ve erken çocukluk dönemlerinde dünyayı sadece gözlemleyerek keşfedebilir, diğer yandan bu ilk yıllar insanın psikoseksüel gelişim sürecinde oral döneme denk düşer.
Sigara Bağımlılığı Nedenleri Nelerdir?
Bireyin Oral Gelişim Dönemi’ni yaşadığı bebeklikte; ailesinin, ona bakım veren kişilerin ve yakın çevresinin sigara içmesi, kişinin ileriki yaşantısında bu bağımlılığa sahip olma riskini yüksek ölçüde arttırır.
Öte yandan ergenlik süreçlerinde sosyalleşme aracı olarak kullanılan veya ‘rahatlamak’ için içilen sigaralar da bağımlılığa dönüşebilir.
Sigara Bağımlılığı Terapisinde Neler Yapılır?
Sigara kişide fizyolojik bağımlılığın yanı sıra psikolojik bir bağımlılık da oluşturur.
Psikoterapide danışanın bırakma isteğinde olduğunu söylemesi halinde; birlikte sigaranın yarattığı psikolojik bağımlılığın yerini dolduracak yeni alanlar üzerinde çalışırız.
Sosyal Medya Bağımlılığı
Sosyal Medya Bağımlılığı Nedir?
Son yirmi yılda hayatımıza internet ve beraberinde gelen birçok yeniliği dahil etmiş insanlar olarak, internet kullanmadan yaşamayı çoğumuz unuttuk.
İnternet, hayatımızı kolaylaştırdığımız, işlerimizi yaptığımız, bilgi aldığımız, arkadaş edindiğimiz, duygusal ya da cinsel partnerler bulduğumuz, fotografik günlükler oluşturduğumuz, sosyalleştiğimiz bir mecra halini aldı.
Günümüzde ortalama 6 saat ekran süreleriyle, toplumun hemen hemen yarısı her gün yaşam saatlerinin dört birini ellerindeki cihazlarla paylaşıyor.
Beyinlerimizi bilgi ve görsel bombardımanına tutuyor ve çoğu zaman bunun farkında dahi olmuyoruz.
Sosyal Medya Bağımlılığı Nelere Yol Açar?
• Uyku problemi,
• Güne yorgun başlama,
• Depresyon,
• Stres hali,
• Öfke
• Mutsuzluk
Sosyal Medya Bağımlılığı Psikoterapisinde Hangi Yollar İzlenir?
Psikoterapide hedef, kişinin sosyal medya kullanımından vazgeçmesi değil, onu bu kullanıma iten gerekçeleri ortaya çıkarmak ve online hayatta bu gerekçelerle hareket etmenin kişiye sağladığı konfor alanlarını keşfederek; kişinin hangi duygulanımlara mesafelenme ihtiyacı duyduğunu bulmaktır.
Psikoterapide kişinin gerçek hayatta kaçındığı duygu ve iletişim modelleri üzerine çalışarak; gerçek hayat kalitesini artırıp, online hayat ile gerçek hayat arasındaki çizginin kalınlaşmasını hedefleriz.