Obezite Nedir?
-
Obezite günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer almaktadır.
-
Obezite genel olarak bedenin yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması sonucu boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının arzu edilen düzeyin üstüne çıkmasıdır.
-
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından obezite, sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi olarak tanımlanmıştır.
Randevu Al
Obeziteye Neden Olan Faktörler Nelerdir?
- Yanlış beslenme alışkanlıkları
- Hareketsiz yaşam
- Genetik faktörler
- Kullanılan İlaçlar
- Yeme Bozuklukları
- Hormonal bozukluklar
Bu nedenler haricinde; cinsiyet, obezite konusunda bilgi eksikliği, gelir durumu, alkol kullanımı, doğum sayısı, yaş ve hatta metabolizma hızının yavaş olması da obeziteye neden olan faktörler arasında gösterilebilir.
Obezite Nasıl Saptanır?
- Dünya Sağlık Örgütü sınıflandırmasında obeziteyi belirlemek için yaygın olarak Beden Kitle İndeksi (BKİ) kullanılmaktadır.
- BKİ, bireyin vücut ağırlığının (kg), boy uzunluğunun (m cinsinden) karesine (BKI=kg/m2) bölünmesiyle elde edilen bir değerdir.
- BKİ değeri 30 kg/m2 ve üzeri olan bireyler; obez olarak kabul edilmektedir.
- BKİ değerine ek olarak, bel/kalça oranı kadınlarda 0.85’den ve erkeklerde ise 1.0’den fazla ise android tip obezite olarak kabul edilmektedir.
Obezitenin Sonuçları Nelerdir?
- Konjestif Kalp Yetmezliği, Aritmi (Ritim Bozukluğu), yüksek oranda ölümcül olan Pulmoner Emboli gibi dolaşım sistemi hastalıklarına
- Polikistik Over Sendromu, Adet Düzensizliği, Diyabet gibi hormonal hastalıklara
- İdrar Kaçırma, Sekonder Böbrek Yetmezliği gibi boşaltım sistemi hastalıklarına
- Karaciğer Yağlanması, Siroz, Safra Kesesi Taşları, Reflü gibi sindirim sistemi hastalıklarına
- İnme sonucu felç ve ölüme
- Nefes darlığı, astım, pulmoner hipertansiyon gibi solunum hastalıklarına
- Eklem ağrıları, bel fıtığı, gut hastalığı gibi kas-iskelet sistemi hastalıklarına
- Depresyon,Kendine Güvensizlik, Vücut İmaj Bozukluğu gibi psikolojik bozukluklara yol açar.
Obezitenin Önlenmesi ve Tedavisi Nasıl Olmalıdır?
- Obezitenin önlenmesi, çocukluk çağında başlamalıdır. Çocuk ve adolesan döneminde oluşan obezite, yetişkinlik dönemi obezitesi için zemin hazırlamaktadır. Bu nedenle aile, okul ve çevre yeterli ve dengeli beslenme ve fiziksel aktivite konularında bilgilendirilmelidir.
- Obezite tedavisinde amaç, gerçekçi bir vücut ağırlığı kaybı hedeflenerek, obeziteye ilişkin morbidite ve mortalite risklerini azaltmak, bireye yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı kazandırmak ve yaşam kalitesini yükseltmektir.
- Obezite tedavisi, bireyin kararlılığı ve etkin olarak katılımını gerektiren, tedavisi zorunlu, uzun ve süreklilik arz eden bir süreçtir. Obezitenin etiyolojisinde pek çok faktörün etkili olması, bu hastalığın önlenmesi ve tedavisini son derece güç ve karmaşık hale getirmektedir. Bu nedenle obezite tedavisinde hekim, diyetisyen ve psikologtan oluşan bir ekip gerekmektedir.
Siz de obeziteye karşı uzman bir ekiple çalışmak isterseniz, yaşam tarzınıza en uygun olan sağlıklı beslenme planınızı oluşturmak için Benlik Psikoloji Danışmanlık Merkezi’ndeki uzmanlarımızla iletişime geçebilirsiniz!