Çocukların Hayatında Oyunun Önemi
Çocuklar hayata geldikleri andan itibaren çeşitli şekillerde, çeşitli nesneler ve objeler ile oyun oynar ve gerçek hayatla oyun aracılığıyla iletişim kurarlar. Oyun, çocukların yaşamının vazgeçilemez ve değerli bir parçası olarak yer alır. Çocuklar, yaşamları boyunca kendilerine katkı sağlayabilecekleri birçok davranışı ve bilgiyi oyun yoluyla öğrenir. Bu nedenle oyun, çocuk gelişimi için gerekli bir ihtiyaçtır. Oyun, çocuğun kendini ifade etme, yeteneklerini keşfetme, motor becerilerini geliştirme, zihinsel ve duygusal gelişimini sağlamada en etkili yöntemlerden biridir. Kısaca oyun, çocuğun dilidir diyebiliriz. Özellikle, kendini ifade etmekte zorlanan, ihtiyaçlarını dile getirme konusunda güçlük yaşayan çocuklar için oyun, kendilerini ifade edebilmeleri ve iç dünyalarını dışarıya yansıtabilmeleri için önemli bir unsurdur.
Oyun Terapisi Nedir?
Çocuklar, duygularını anlamlandırmada ya da konuşmada yetişkinlerden daha farklı hareket ederler. Bu yüzden yetişkinlerle yapılan terapi şekilleri çocuklara uygun olmayabilir ve sorunun algılanmasını zorlaşabilir. Ancak oyun ve oyuncaklar aracılığıyla çocukların ihtiyaçlarını ifade etmelerine yoğunlaşan bir yöntem olan oyun terapisi, çocukların kendilerini daha rahat ifade edebilecekleri bir ortam hazırlar. Bu sayede çocuğun alışık olduğu oyun ortamında, yaşadıklarını ve duygularını ortaya koyması daha kolay olabilir. Oyun terapistleri, çocuklar için güvenli bir ortam yaratmak üzere eğitim alırlar ve çocukları istedikleri gibi oynamaya cesaretlendirirler. Bu terapi sırasında, uzmanlar çocuğun duygusal problemlerini ifade etmesine yardımcı olabilecek eşitli oyuncaklardan yardım alabilirler ve çocukların hayal güçlerini kullanmalarını desteklemeye çalışabilirler. Böylece, çocukların davranışlarını etkileyen korkularını, üzüntülerini, öfkelerini ya da hayal kırıklıklarını anlayabilmek, oyun ve oyun terapisi sayesinde mümkün olur.
Oyun Terapisi Nelere Yardımcı Olur ve Çocuğa Neler Kazandırır?
Oyun terapisi, çocuğun yaşadığı endişenin, kaygının, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB)’nun , içe kapanıklık ve utangaçlığın, özgüven eksikliklerinin ve çeşitli uyum sorunlarının belirtilerinin azalmasına ve çocuğun yaşadıklarına ve hissettiklerine yeni bir bakış açısı getirmesine yardımcı olur.
Oyun terapisi, çocuğun duygularını daha iyi tanımasına ve anlamasına, zihinsel ve fiziksel becerilerini geliştirmesine, kurduğu ilişkilerde daha güçlü bağlar geliştirebilmesine, özgüveninin artmasına katkı sağlar ve daha etkili sosyal beceriler kazandırır.