Otizm Nedir?
Otizm, günümüzde halen kaynağı ve işlevi anlaşılmaya çalışılan nörogelişimsel bir farklılıktır.
Otizmi olan bir çocuğun ebeveyni olmak ise sizi eski dünyanın kalıplarından çıkıp algı kapılarınızı sonuna kadar açmaya yönelten ve iletişim becerilerinizi sınayan bir gerçekliktir.
Otizm Kaç Yaş Aralığında Ortaya Çıkar?
Otizm genel ortalamaya göre 3 yaş civarı tanılansa da yaşamın en erken dönemlerinde de kendini belli edebilmektedir.
Çocuk, ilk 12 ayda yüze bakma, gülümseme, nesne takibi, seslenildiğinde bakma, kavrama, yüz ifadelerini tanıma, sesler ve heceleri taklit etme, ebeveynden ayrılmaya tepki/tepkisizlik bakımından yetersizlik gösteriyor ise mutlaka bir uzman tarafından değerlendirilmelidir.
Otizmli Bireylere Ebeveynlik Grubunun Amacı Nedir?
Otizmi olan bir çocukla çalışırken, yoğunlukla uygulamalı davranış analizi ilkeleri uygulanır. Bu uygulamaların, çocuğun vaktinin büyük bir bölümünü geçirdiği ve yaşamı öğrendiği ev ortamına da uyarlanması, günlük yaşantı içinde desteklenmesi, alınan eğitimin etkililiği ve sürdürülebilirliği hususunda oldukça önemlidir. Nihayetinde varılmak istenen hedef ise çocuğunuzun kendi bağımsız yaşantısını oluşturmasıdır.
Ebeveyn ya da bakım verenlerin, çocuklarının aldıkları destek ile alakalı her aşamadan haberdar olmaları, doğru iletişim biçimi ve doğru yaklaşımları benimsemelerine yardımcı olmak, aynı zamanda deneyimlerini birbirleriyle paylaşarak sürece etkin bir şekilde katılımlarını sağlamak amaçlanır.