Kanser Hasta Yakınları Destek Grubu
Hayatta bazen kontrolün elimizde olmadığı, karşısında çaresiz kaldığımız yaşam olaylarıyla karşılaşırız. Hayatımızı alınan kötü haber çerçevesinde yaşamaya çalışır, yakınımıza destek olabilmek için yer yer kendimizden vazgeçeriz.
Kanser, sevdiğin birini kaybetme korkusunun yanı sıra kişiyi kendi ölümlülüğüyle de yüzleştirir. Bu yoğun ve yıpratıcı duygulara Grup Terapi eşliğinde göğüs germek, kişiyi daha güçlü kılar. Grup içi etkileşimlerde; bilgi paylaşımı, sosyal destek, birlikte mücadele etme ruhu; kişinin tüm bu kaotik süreçlerin içinde benliğiyle bağ kurması için alan açar.
Fiziksel ve Psikolojik Şiddet Mağdurları Destek Grubu
Toplumumuzda fiziksel ve psikolojik şiddet son derece yaygın olsa da, şiddete maruz kalan bireyler kendilerini yalnız hissedebilir ya da bu konuyu başkalarıyla paylaşmaktan çekinebilirler.
Beynimiz gibi bedenimizin de bir travma hafızası vardır, fiziksel ve psikolojik travmalar ruhlarımızı yaralar.
Şiddet; kişinin ilişki, bağ ve yakınlık kurma biçimlerini olumsuz etkiler. Geçmişte psikolojik veya fiziksel şiddete maruz kalmış bireyler; sürekli ikinci planda kaldıkları, kendilerine acı veren insanlarla ilişki kurmaya meyilli olabilir, gelecekteki ilişkilerinde şiddete yönelme eğilimi gösterebilir veya bastırılan öfkeye bağlı olarak madde, alkol, seks gibi dışa vurumlara yönelebilirler.
Grup terapi, şiddet maduru bireyin içinde bulunduğu duruma dışarıdan bakması, bunu değiştirecek sosyal desteği bulması ve kendi ilişki kurma biçimilerini bir profesyonel eşliğinde incelemesi için kişiye farklı bir perspektifte alan açar, destek sağlar.
LGBTİ+ Bireyler Destek Grubu
İnsanlar seçemediği bir varoluşun içine doğar. Kadın, erkek, solak, siyahi, Müslüman, Yahudi ya da sarışın olmayı seçemez ve yine seçemediği bir kültürün içine doğar. Varoluşundan dolayı ayrımcılığa uğrayan, dışlanan, maskeler takarak yaşamak zorunda kalan, yalnız hisseden ya da bir desteğe ihtiyaç duyan LGBTİ+ bireyler için Grup Terapi faydalı bir seçenektir.
Gruptaki psikososyal ortam kişiye yalnız veya yanlış olmadığını hissettirir. Grup Psikoterapi, LGBTI+ bireylerin geçmiş yaşam travmalarını paylaşması ve benliğini tanıması için alan açarken, kişinin gerçek kendiliğini bulma sürecine katkı sağlar.
Yeme Bozuklukları Destek Grubu
Yeme Bozuklukları, bireyleri hem fizyolojik hem de ruhsal yönden olumsuz etkileyen, psikoloji kökenli bir davranış bozukluğudur.
Yeme Bozuklukları birçok farklı şekilde tezahür edebilir. Bireyler; hayattaki negatif duygulanımlarla yemek yiyerek mücadele etmeyi bir alışkanlık haline getirip kontrolleri dışında kilo alabilir, benlik algısı sebebiyle asla gerektiği kadar zayıf olmadıkları hissine kapılabilir ya da yediği yemekler nedeniyle pişmanlık duyarak kusma ihtiyacı duyabilirler.
Yeme Bozuklukları Grup Terapisinde birbirinden farklı yeme bozukluğu davranışları gösteren kişileri bir arada seansa alarak, kişilerin benlik algıları ve yemek yeme alışkanlıklarıyla ilgili daha gerçekçi bir bakış açısı kazanmalarını hedefleriz. Yemek yemenin veya yediklerini istifra etme ihtiyacının altında yatan psikolojik sebepleri ve duygulanımları psikoterapist eşliğinde çalışır. Kişinin kendi ihtiyaçları doğrultusunda doğru beslenme alışkanlıkları kazanmasına destek oluruz.
Kayıp, Yas, Ayrılık Destek Grubu
Kaybetmek, birinin hayatınızdan tamamen çıkması, ona bir kez daha dokunamayacak olmak ya da bu ihtimalle karşı karşıya kalmak, onu bize hatırlatan anılarla baş başa kalmak…
İnsan zihni daimi olarak var olan problemlere çözüm üretmek üzerine çalışır, çözümü mümkün olmayan bir problemle baş başa kaldığında kişi duyguların içinde kaybolduğunu hissedebilir ya da duygularına ket (hiçbir şey hissetmeme hâli) vurabilir.
Her iki durumda da kayıp ya da ayrılığı konuşmak, bizde bıraktıklarını netleştirmek ve yası sağlıklı bir alanda yaşamak, bireyin kendi hayatına sağlıklı ve güçlü şekilde adapte olması için önem taşır.
Grup Terapide ihtiyaç duyduğunuz psikososyal desteği alabilir, bir profesyonel eşliğinde biriktirmiş olduğunuz duygulanımlarınızı dışa vuracağınız güvenli alanı bulabilir; kendinizle ve ilişki kurma biçimlerinizle ilgili keşiflerde bulunabilirsiniz. Zor süreçler daha güçlü, daha kendiliğe dair bir ben yaratmak için kişiye yeni alanlar açabilirler. Kayıp, Yas, Ayrılık Destek Grubu ise sizlere tam da bu alanı açmayı ve gereken psikososyal desteği sağlamayı hedefler.