İnsülin Direnci Nedir?
İnsülin direnci, normal ya da yükselmiş insülin hormonu seviyelerine rağmen nu hormonun uyarması gereken biyolojik olayların tam olarak gerçekleşmemesini tanımlar. Normal şartlarda kan şekerini 1 ünite insülin ile kontrol altına alınabiliyorken insülin direnci olan kişilerde vücut 2-3 ünite salgılamak durumunda kalır. Kısaca özetlemek gerekirse; kan şekerini kontrol etmek için pankreastan salgılanan insülin hormonunun etkisini göstermesindeki zorluktur. İnsülin direnci olan kişilerin vücudu bu durumu yönetmek için ihtiyacından çok daha fazla insülin salgılamak durumunda kalır.
Belirtileri Nelerdir?
Ana öğünlerde yenilen yemeklerden sonra, kişinin kendini yorgun hissetmesi ve uyku halinin çökmesi insülin direnci ihtimalini sorgulatmaktadır.
Fazla yemek yemediği halde kilo vermede güçlük çeken ya da veremeyen, hatta kilo artışına durduramayan kişilerin insülin direnci hakkında inceleme yaptırmasında fayda vardır.
Bel çevresi ve göbekte yağlanma, sık sık acıkma, yemekten sonra tatlı yeme ihtiyacı ve el ayak titremesi, sıklıkla soğuk terleme, acıkınca sinirli olma, sabahları zor uyanma, tatlı yeme isteğindeki artış ve açlık –hipoglisemi- atakları(bazen bayılma hissi) yine insülin direnci olması ihtimalini akla getiren belirtilerdendir.
Kimler Risk Altında?
- İdeal kilosundan fazla olanlar
- Bel çevresi idealin üzerinde olanlar
- Ailesinde diyabet öyküsü olan kişiler
- Fiziksel aktivite azlığı
- Tansiyon ve kalp hastalığı olan kişiler
- Düzensiz beslenen, aşırı ve hızlı kilo alıp veren bireyler
- Gebelik sürecinde gestasyonel diyabet tanısı konmuş kişiler
• Kişiye özel beslenme tedavisi • Fiziksel aktivite • Vitamin&Mineral Desteği • Gerekli ise ilaç • Düzenli uyku
- Kişiye özel beslenme tedavisi
- Fiziksel aktivite
- Vitamin&Mineral Desteği
- Gerekli ise ilaç
- Düzenli uyku